patogenov je vela

“Patogen is nothing, terrain is everything” (Antoine Bechamp)

Patogénov je všade kopec, boli, sú a budú (bacily, baktérie, vírusy…). Ale o ne paradoxne vôbec nejde! Ide o to, že každý patogén sa usadí len na určitom teréne. Príklad: rastliny. Niektorým sa darí v kyslej pôde, iným v zásaditej, niektorým na slnku, niektorým v polotieni… Patogénu sa darí tiež len niekde, konkrétne na teréne vlhká a tepla (podobne ako plesniam😜). Preto, keď je chrípková epidémia, neochorie na ňu 100% obyvateľstva, napriek tomu, že s patogénom prišli do kontaktu všetci. Ochorejú ti, čo majú “vhodný” terén.

Keď si dáte liek na zničenie patogénu, poškodíte aj všetko naokolo (asi ako keď postrek na škodcov, zasiahnete aj ovocie, zeleninu…).

Ako si z tela nevyrobiť terén na patogény? Nemať v tele prebytočné vlhko a horúčavu, logicky! Musí byť BALANCEO. Napr., že v lete nemôžete jesť len studené a surové, ale aj teplé a varené… Musíte si dávať pozor na sladké (lebo to vytvára teplo aj vlhko)! Keď sa pýtam v rámci terapie ľudí na podiel sacharidov v strave, napíšu tak 40% potom sa zistí, že aj pečivo, aj med v čaji, aj bazový sirup, aj ryža, to všetko sú sacharidy. A popri nich samozrejme koláčik ku káve, museli na raňajky, čokoládka po obede, ktoré za sacharidy aj považujú… Nemusíte si rátať kalórie, ani sa vyhýbať sacharidom, božechráň! Sacharidy sú základný stavebný prvok. Len sa na konci dňa zamyslite koľko % z vášho denného príjmu tvorili a ktoré boli už aj zbytočne a navyše.

No a vlhkosť? Všetko surové a mliečne hlavne a aj sladké. Keď ste zahlienení, keď máte stále trochu nádchu alebo upchatý nos, to je vlhkosť! Keď niečo sem tam vykašlete, keď máte nejakú mykózu, výtok, vyrážku kt. sa dá vymáčknuť, to všetko je prebytočná vlhkosť! Čo s ňou? Vysušujte! Ako? Teplým jedlom (teplotou aj povahou)! Ale nie horúcim a prehrievajúcim, lebo tam je zas tá horúčava. Vlhko vysušiť teplým, horúce schladiť, mierne. Trošku protichodné, v tom je ťa alchýmia, musíte dosiahnuť balanceo😉

Detailne a individuálne o strave sa môžeme pobaviť na balanceo konzultácii, termín na balanceo@balanceo.sk