Na tému strava sa už popísalo toľko článkov a kníh, že si naozaj každý nájde teóriu aká mu vyhovuje. Ja napíšem takú, ktorá funguje mne. Vychádza asi z 5000r starej teórie tradičnej čínskej medicíny, čo je už asi celkom dosť na to, aby mohla mať logiku a efekt. Raňajky sú základ.

Logicky, čo asi tak telo ráno potrebuje? Potrebujete do tela dostať tekutiny, keďže ste nejakých 8h nepili. Potrebujete získať aj nejakú energiu, keďže ste 8-10h nejedli. Ideálne niečo ľahko stráviteľné, aby ste ten žalúdok a trávenie nezaťažili tak, že si po raňajkách pôjdete znova ľahnúť. To jedlo by malo byť aj nejak výživné a komplexné, čím myslím, že by to nemali byť len nejaké rýchle sacharidy. No a potrebujete to telo zahriať na prevádzkovú teplotu, aby sa prebralo a začalo fungovať. Väčšinou keď je niečo v chlade, tak to je v útlme, keď sa to zahreje, tak to ožije. A teraz, že ktoré jedlo toto všetko spĺňa?

Teplá voda s citrónom evidentne nestačí. Teplá voda ok, citrón zle, lebo citrón extrémne schladzuje. Čaj tiež stačiť nebude. A káva dehydruje, čiže to berte ako stimulant a dezert, s tekutinami to veľa nemá. Ale rozhodne pol litra niečoho teplého až vlažného, čo nemá zbytočný cukor, nedehydruje a neschladzuje vypite. Ale potrebujete aj niečo, čo má energiu a nejak trávi, čiže jedlo!

Číňania tvrdia, že zdravý organizmus je ráno prirodzene hladný. Otázka je, čo je ráno, ale do tej 1-2h od zobudenia by ste už fakt hladní mohli byť. Keď nie ste hladný celé doobedie, svedčí to nejakom disbalance v organizme.

Takže aké jedlo ľahko trávi, dodáva energiu, nemá veľa cukru a ešte aj zahreje a zahydruje? Polievka! Vývar ideálne, ale aj akákoľvek iná je lepšia ako muesli s jogurtom. Mňa o tom museli presviedčať pár rokov, kým som to začala jesť pravidelne, strava je proces (v hlave hlavne). Efekt? Urobí to v žalúdku ten základ, že nie som celý deň žravá a nemám chuť na blbosti (a to je v mojom prípade zázrak). Ja ten vývar len pijem, čistý, čiže netreba mať ilúzie, že by to človeka nejak na dlho zasýtilo. Čistý vývar vás zasýti tak na 1-2h, ale beriem to ako výživu, ako liek, základ. Keď k tomu spapáte mäsko aj zeleninku (to mne ráno fakt nebere), tak vás to zasýti možno aj na 3-4h.

Príprava? Pomalý hrniec uľahčí život. Hodíte tam mäso (ja používam hovädzie kosti alebo polku sliepky, ideálne nejakého seriózneho pôvodu), pár bobkových listov a nového korenia, trochu jablkového octu (aby sa z tých kostí vyťažilo čo najviac) a vodu. Pred dovarením (hocikedy keď si spomeniem) tam šupnem koreňovú zeleninu a solčanku. Hovädziu varím 24h, slepačiu 12h, netreba sa starať, v pomalom hrnci sa to varí samé doma. V chladničke to vydrží aj 5dní. Ráno len naberiete do hrnčeka, ohrejete 3min (ideal nie v mikrovlnke, to je už myslím out), konzumujete.

Iné alternatívy? Polievku vám nenahradí nič, tú fakt vyskúšajte jesť pravidelne. Fajn raňajky sú akékoľvek varené obilniny – quinoa, pšeno, ovos, ryža… Všetko sa varí rovnako cca 15min, zalejete 2-3-násobným množstvo vody, privediete do varu, stíšite a varí sa to samé, kým sa voda neodparí (a kým sa človek namaľuje alebo tak). Pred koncom tam šupnem berries (keď nie sú čerstvé, tak aj mrazené sa v tom rýchlo rozmrazia a zohrejú) alebo jablká, hrušky, čokoľvek, trochu sa to v tom povarí. Môžete do toho hodiť akékoľvek semiačka, orechy, kokos, dochutiť medom. Dá sa to robiť aj na slano. Keď tomu chcete znížiť glykemický index a zvýšiť sýtosť, tak pridať tuk (maslo, kokosový olej…) a prípadne bielkovinu (vajíčko napr., tie umelé proteíny sú väčšinou fakt dosť umelé).

Vajíčka sú všeobecne dobé jedlo na všetky spôsoby, čiže s celozrnným chlebíkom, zeleninou, aj nejaký kúsok syra to asi zvládne.

Jogurty a mlieko a tiež surové ovocie a zelenina sú povahy chladnej, mliečne aj zahlieňujúcej, na raňajky úplná blbosť. Údeniny sú vždy údeniny, o tom sa už popísalo, tak ja nebudem… Dobrú chuť a hlavne raňajkujte!